Як стати щасливим власникам легальної зброї

Українці хочуть мати законну зброю для самозахисту. Про це свідчить і петиція до Президента щодо узаконення права громадян України на захист.

Види зброї

Зброя існує, як відомо, для полювання, спорту та самооборони. Щоб захистити себе, можна вибрати пістолет або іншу зброю на свій смак. Кожен вид зброї має свої плюси та мінуси.

Газові балончики

Плюси: не потрібно дозвіл від влади. Дешевий. Компактний. Доступний можна купити і в спеціалізованих магазинах, і в Інтернеті. Не становить загрози життю.

Мінуси: слабка ефективність проти нападаючого, потрібно потрапити в обличчя з відстані 1-2 метри. Ефект від балончика настає лише за кілька секунд. Також легко можна отруїтися їм самому.

Електрошокери

Плюси: переважно недорогі, доступні та компактні.

Мінуси: офіційно не дозволені, але продаються в інтернет-магазинах. Для ефекту потрібен контакт із оголеною частиною тіла, чого іноді неможливо досягти. Якщо у нападника виявиться слабке чи хворе серце – може померти.

Пневматична зброя

Плюси: не вимагає отримання дозволу. Можна вільно придбати як у спеціалізованому магазині, так і у кіоску. Не становить смертельної небезпеки.

Мінуси: невелика ефективність. Через одяг така зброя нападника може й не зупинити. Ефективна при попаданні у вічі, але зробити це не просто. Пневматику також не можна носити із собою: іноді газ банально “підтікає”.

Газова зброя

Плюси: доступна.

Мінуси: малоефективна. Цілитися у нападаючого потрібно з близької відстані, з 2-3 пострілів. Можна легко отруїтися газом від пострілу самому. Потрібен дозвіл на придбання та носіння.

Травматична/вогнепальна зброя

Плюси: відносно ефективна проти нападника у різних ситуаціях. Фахівці називають її зброєю непрогнозованої дії.

Мінуси: травматика доступна не всім, лише окремим категоріям населення. Для вогнепальної зброї потрібен дозвіл, велика кількість довідок, а також відповідна підготовка. Недоліки чинного законодавства дозволяють кваліфікувати захист зі зброєю як перевищення меж самозахисту, що карається законом.

Як отримати дозвіл на зброю?

Якщо ви твердо вирішили, що для захисту вам потрібна саме вогнепальна зброя, подбайте про отримання від держави дозволу на неї. Процедура включає такі пункти: 

1. Отримання медичної довідки (форма 127/о)

Потрібно пройти медогляд у поліклініці за місцем проживання (це триватиме кілька днів) або у спеціалізованому медичному центрі (за годину, але трохи дорожче).

2. Придбання сейфу

Хороший збройовий сейф – задоволення не з найдешевших. За законом він повинен бути прикріплений до підлоги та несучої стіни.

3. Проходження курсу підготовки володіння зброєю

Навчають цьому у будь-якому великому тирі. Термін навчання – до трьох тижнів. По завершенню – складається іспит, після цього можна отримати довідку у відповідній установі.

4. Сплата послуги МВС та виклик дільничного

Після одержання пакета документів інспектор видає квитанції на оплату послуг МВС та вартості бланку посвідчення на право зберігання зброї. Після оплати протягом 30 днів має надійти дозвіл на купівлю зброї. Дільничний має перевірити сейф (про це краще заздалегідь з ним домовитись).

5. Отримання дозволу на купівлю зброї

У районному відділі дозвільної системи МВС отримати сам дозвіл. Протягом 3 місяців купити зброю. Якщо за цей час ви так і не зробили покупку, необхідно здати назад дозвіл або продовжити його.

6. Відвідини дозвільного центру МВС та придбання страховки

Подати заяву на видачу дозволу на придбання зброї, картку-заяву (зразки на місці), додати медичну довідку та документ про проходження курсів володіння зброєю. Обов’язково придбати поліс страхування цивільної відповідальності за шкоду, яку може бути завдано третім особам від необережного поводження зі зброєю – на три роки. До заяви додається ксерокопія паспорта та чотири фото 3х4.

Вогнепал: що вибрати

При виборі зброї експерти радять керуватись своїми цілями. Для захисту будинку може підійти гладкоствольна зброя – дробова рушниця. Якщо хочете носити із собою – варто обрати травматику. Для тренувань та самозахисту фахівці Української асоціації власників зброї звертають увагу на калібр 22. Найсильніший психологічний ефект, на їхню думку, мають мисливські карабіни калібру 7,62х39. Але ця інформація є досить суб’єктивною.

Ефективною для захисту будинку, квартири є мисливська зброя. Але вона не придатне для захисту на вулиці, де, власне, і відбувається більшість злочинів. Українці взагалі не мають права на справжні пістолети та револьвери на відміну від громадян усіх європейських країн. Лише деяким категоріям доступні “травматичні” сурогати.