Не забуваємо чистити зброю: головне про важливе

chistkaЧистка зброї – важливе, але не обов’язково складне завдання. Як часто зброя потребує чистки, залежить від її принципу дії та частоти використання.

Наприклад: напівавтоматичну гвинтівку, яку використовують на стрільбищі, потрібно буде чистити частіше, ніж гвинтівку з поздовжньо-ковзним затвором, яку використовують на полюванні кілька разів на рік.

Зазвичай, зброя від хорошого виробника не вимагатиме надмірного догляду, сприяють цьому також сучасні боєприпаси, стійкі до корозії. Тому чистити зброю частіше одного разу на рік, швидше за все, не знадобиться.

Але це розуміють не всі, а деякі фанати більше люблять розбирати і чистити зброю, ніж стріляти з неї. А ось в умовах воєнних дій бійці намагаються чистити ствол досить часто.

Цивільному стрільцю в такі крайнощі вдаватися немає сенсу: досить пройтися кілька разів борснейком по каналу ствола, видалити сажу з затвору і крапнути трохи мастила в механізм. Уся процедура триває три хвилини.

Але варто пам’ятати, що у кожної зброї є свої особливості і, перш ніж починати чистку, потрібно вивчити відповідну інструкцію.

Загальні правила, які застосовуються до всіх типів зброї:

  • Завжди слідуйте техніці безпечного поводження зі зброєю – перед чищенням переконайтеся, що вона розряджена.
  • Чистити канал ствола потрібно у напрямку від патронника до зрізу ствола. Це гарантує, що ніякий бруд не потрапить назад у механізми зброї.
  • Завжди одягайте рукавички та захисні окуляри.
  • Для чищення різних щілин використовуйте ватяні палички та старі зубні щітки.
  • Не перестарайтеся – надмірне тертя прискорить зношування зброї.
  • Не використовуйте занадто багато мастила. Воно притягує дрібні частинки, згодом перетворюючись на пасту. Більше того, в холодну погоду збільшується в’язкість мастила. Тому взимку потрібно використовувати спеціальне мастило, призначене для холодних погодних умов.
  • Не змащуйте бойок ударника. На нього також може налипнути бруд.
  • Не ведіться на помітні назви мастил. Підійде будь-яке якісне мастило. Але уникайте WD40 – при змішуванні з пороховим нагаром воно швидко перетворюється на цемент.
  • Алюмінієві ствольні коробки та синтетичні приклади можна просто протерти сухою ганчіркою – їхня чистка не потребує надмірних зусиль.

Ставтеся до зброї з любов’ю та турботою і вона прослужить вам довгі роки.